Podkarpacie24.pl
Środa, 18 Pażdziernika 2017
MCDONALD

Logowanie

Nowe firmy

Polskę zalewają podróbki żółtego sera

  »  Aktualności /  Polskę zalewają podróbki żółtego sera

Galeria zdjęć Wtorek, 06 Września 2005

Polskę zalewają podróbki żółtego sera

Wyglądają jak sery, smakują jak sery, ale nie są serami. To wyroby seropodobne i powinno się je w ten sposób oznaczać. - To taka sama różnica, jak między czekoladą a wyrobem czekoladopodobnym - mówią mleczarze.

Polskę zalewają podróbki żółtych serów z Unii Europejskiej. W pierwszej połowie ub. roku sprowadziliśmy 2,7 tys. ton tego produktu, do lipca tego roku już 17 tys. ton. Do końca roku import wyniesie po kilogramie na Polaka. Wyroby te pochodzą z krajów "starej" Unii Europejskiej. W nich droższe niż w Polsce jest wszystko: mleko, energia, woda, transport, płace, podatki, ubezpieczenia, do niedawna także paliwa. W Polsce, w porównaniu z tymi krajami, droższy jest tylko... ser. Cud?

Serek z łojem
Wyprodukowanie kilograma sera ementalera, czy sera edamskiego, kosztuje w Polsce około 10 zł. Hurtownie płacą za niego ok. 12 zł. Ser sprowadzony z Unii powinien być droższy. Tymczasem w hurcie jest po niecałe 5 zł! Jak oni to robią?

W prosty sposób: uzupełniają sery tłuszczem roślinnym lub zwierzęcym. Gładką, świecącą się powierzchnię plasterka daje nic innego, jak wypływający z żółtej masy olej. W dodatku poddany obróbce chemicznej, by nie dawał posmaku pokostu. Można też dodawać składniki pochodzenia zwierzęcego, bo ser jest produktem zwierzęcym. Nie musi być to jednak mleko. Może to być np. łój, czyli odpad rzeźniany, zwany tłuszczem stałym.

- Kiedyś próbowaliśmy takie "sery" sprzedawać, ale sklepy przestały brać. Bo na przykład te wyroby nie chciały się topić. Zrezygnowały z nich także zakłady zbiorowego żywienia. Ale za to w hipermarketach ludzie się za nimi zabijali, bo były tanie - mówi Zenon Bochnak, kierownik hurtowni mleczarskiej w Rzeszowie. Zaznacza, że jakość wymusza wysoką cenę. Za najlepsze sery uważa te produkowane w Rykach i Włoszczowej.

Sprawdź, za co chcesz zapłacić
- Wszystko, co zamiast naturalnego tłuszczu ma choćby jeden zamiennik, np olej roślinny lub "tłuszcz stały", nie jest serem. Nawet jeśli wymieniono tylko 2 procent takiego składnika. I nie można temu nadać nazwy "ser". Oczywiście, należy odróżnić nazwy zastrzeżone, np. markę "gouda", która nie musi mieć na etykiecie napisu "ser" - tłumaczy Waldemar Broś, wiceprezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Zaznacza, że producenci serowych podróbek próbują stosować podobne łamańce słowne, jak to robią dla masła i jego podróbek. Zamiast użyć słów "masło extra podkarpackie" piszą na etykiecie jedynie "extra podkarpackie". Różnica zauważalna? Nie. Ale zawartość już jest inna.

- Konsument musi być świadomy, tego co je - tłumaczy Broś. - Powinien czytać napisy z tyłu opakowania. Bo to, że wszystko jest zgodne z normą i przepisami, wcale nie musi być tym, co chcemy kupić.


Jak hipermarkety wciskają podróbki?
Sprzedawcy wyrób seropodobnych oznaczają np.: "żółty morski", co wprowadza w błąd klienta, myślącego, że kupuje "ser żółty morski". Sklepy te sprzedają ów wyrób "w promocji" po 9,99 zł w plastrach, bo pseudo ser często nie może się utrzymać w jednym kawałku i potrafi spłynąć. Aby unaocznić różnicę ceny między "morskim" a "serem morskim", narzucają na prawdziwy ser 90 proc. marżę. Bez "promocji" daje to cenę np. 24,99 zł za kilogram. Co wybierze otumaniony klient?

 

Autor:   MIROSŁAW BRZEZIŃSKI
Źródło:  Super Nowości

- Kiedyś próbowaliśmy takie wyroby sprzedawać, ale sklepy przestały brać - mówi Zenon Bochnak, kierownik hurtowni mleczarskiej, pokazując różnice między serami i podróbkami

Dodaj swoją opinię

Dostęp do komentowania mają tylko zalogowani użytkownicy.

Powiadom znajomego

Pola oznaczone (*) są wymagane.
 
 
 
Kod weryfikacyjny

Wpisz cyfry, które widzisz na obrazku.

 
Dbamy o Twoją prywatność
Podane przez Ciebie powyższe adresy e-mail nie zostaną przesłane do Redakcji serwisu i nie będą udostępnione żadnym podmiotom lub osobom trzecim.

Opinie

  • Witajcie w Uni Europejskiej Rodacy !
    Witajcie w Uni Europejskiej Rodacy ! Od kiedy jemy już padline zamiast mięsa, od kiedy jemy proszek i papier toaletowy zamiast chleba itd Autor:  Romer  2005-09-06 08:36:30  IP: 83.29.252.156
 
 
...   [ 1 ]   ...
Copyright 2003 - 2016 © Podkarpacie24.pl

UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii (brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to)

Bieszczady | Domki Bieszczady | Bieszczady Domki | Skoki spadochronowe | Firmy Podkarpacie